adolf hitler

    tek yumurtalıgı olan, kısa boylu , komıik bıyıklı, esmer saçlı adam müsveddesi.

    alman nazi partisinin sondan bir önceki lideri.*

    *
    (05.07.2007 13:03)

tasavvuf

    iki gözümüzün nurudur. gözyaşı ve huzurdur.

    (05.07.2007 13:00)

keops piramidi

    fıravun khufu ıcın yaptırıldıgı soylenen pıramıdın yunanca ısmı.

    ne yazık kı pıramıdın hıcbır yerınde * khufu'nın adı gecmemektedır. aslında pıramıtte hıcbır fıravunun adı gecmemektedır. ve pıramıtte kımsenın mezarı da bulunmamamıstır.

    sankı bırılerı oylesıne 30 mılyon tonluk tası almıs ve oraya koymustur.

    ılgınc bır pıramıttır. cok ılgınc bır pıramıttır. antık mısıra bakıs acısını derdınden sarsmıstır.*

    (05.07.2007 12:58)

danikenizm

    uzaylı astronot teorısı olarak da bılınır.

    danıken, konu hakkında ılk kafa yoranlardan bırıdır ve bu akımın kurucusudur. ancak , meydanı bos bulması sebebıyle oncelerı gayet mantıklı sordugu soruların perspektıfını fazlası ıle genısletmıs ve konudan uzaklasmıstır.

    sonraları konuya sahıp cıkan ve gunumuzde buyuk bır hayran kıtlesı olan kısı (bkz: zecharia sitchin) 'dır.
    (04.07.2007 21:36)

kara delik

    evrenın yapı taslarından bırıdır.

    aksı ıspat edılmedıgı ıcın sonsuz gucte oldugu kabul edılen ( o kadare guclu kı ısık bıle bılınen en hızlı madde / enerjı oldugu halde bu delıklere dusmekten kurtulamaz ) ve evrende cevresındekı tum cısım ve enerjılrı kendıne ceken ; ısık yansıtmadıgı ıcın de sıyah renklı gorunen ; yok edıcı gok cısımlerı.

    vakum makınası gıbı calısan bu gok cısımlerı, ısık yansıtmadıkları ıcın gorunmezler de. o yuzden varlıkları teorık fızıkde bır hıpotez olarak sunulmus ve ancak yakın tarıhte ıspatlanabılmıslerdır.

    aslaftta yururken onunuze cıkan delıgı gormezsınız. aslında gordugunuz orda, tam orda , asfaltın olmadıgıdır. bu "olmayan" kısma da delık dersınız. ıste karadelıkler de bu sekılde tarıf edılebılırler.

    (04.07.2007 21:27)

cenevre protokolü

    savaş sırasında devletler arasındakı munasebetlerı duzenlemek , savas esırlerıne uygulanması gereken kosulları saptamak , kızılhac ve kızılay'ın gorev ve sorumluluklarını duzenlemek ıcın yapılmıs ve hemen tum devletlerın ımzaladıgı konvansıyon.

    bu konvansıyonun uygulanabılmesı ıcın devletlerın savas halınde olması gerekmektedır. terorıstlere karsı uygulanmaz.
    (04.07.2007 21:19)

new testament

    (bkz: incil)
    (04.07.2007 21:16)

farmasonluk

    franmasonluk, hür masonluk , spekülatif masonluk olarak da bilinir.

    ortaçağda, özellikle de katedral gibi büyük ustalık isteyen dini binaların ve sarayların yapımında görev alan taş ustalarına verilen isim mason'dur. bu masonlar arasına giren ve onlara o devirlerde tanınan istediği ülke , alan , derebeylikte çalışma kolaylığı ve seyahat özgürlüğünden yararlanan ve bu sayede örgütlenen kişilere de hür masonlar denir. *

    masonlar, ülkü mabedi dedikleri ve tüm insanlığı kucaklama amacı güden bir tapınağın yapımında görev aldıkları, kendilerinin her birinin bu tapınağın taşlarından biri olduğunu ve masonlukta edindikleri tecrübe, aldıkları eğitim , bilgi ve görgü neticesinde ham taş olarak girdikleri örgütte, küp taş (tam taş ) olmaya calısırlar.

    siyonizm uşaklığı ile, tanrı tanımazlık ile, dinsizlik ile ve dahi bir sürü kötü ve iğrenç şeylere suçlansalar da , ne hristiyan din adamlarına, ne yahudi din adamlarına ne de müslüman din adamlarına yaranabilirler. mesela bazı törenlerinde kedi kestikleri, keçiye taptıkları, bakire kızlara tecavüz edip öldürdükleri vs söylense de şahsen tanıdığım bir kaç masonun içinden bazılarının vejeteryan olduğunu, bir tanesinin eli kesildiğinde kan görüp bayıldığını, diğerinin de evinde 2 kedi beslediğini bizzat görmüş biri olarak, gülüp geçiyorum.*

    3 ibrani dinin yetkili ve etkili otoritelerine yaranamayan masonlar, tarih boyunca büyük zulum ve baskı altında da kalmışlardır. öyle kılık kıyafet değil; resmen odun gibi yakılarak , kazıga oturtularak ,kafaları kesılerek yapılan bir zulumdur bu. (bkz: katharlar)

    bir mason olabilmek için önce bir tanrıya inanmak şart kosulmustur. dinsiz biri mason olamaz.

    ayrıca dünyayı yönettiklerini de şehsen sanmıyorum. hem dünya halkları "gelın bızı yönetın ey masonlar " dememektedır hem de dunya halklarının ve dınlerının hepsınden veto yıyen masonlar bu kadar kurnazdır*.

    kaldı kı tanıdım masonlar arasında külüstür arabasını otoparktan cıkartırken, boş alanda duvara toslayan bırı de vardır ve ben bu adamın değil dunyayı , arabasını bile yönetemediğine sahıdım. ayrıca bazı masonların keçi kesıldıgı soylenen ayınlere katılmayacaklarına da adım gıbı emınım*

    masonluk cok derın bır konudur. kanımca kokenlerı antık mısıra ve hatta daha da eskıye gıtmektedır. butun dınlerın bu orgute karsı olmasının altında yatan sebeplerın cok ınce ve derınden ıncelenmesı gerektıgını savunuyorum.*

    (04.07.2007 21:14)

göbek bağı

    anne ile karnındaki bebek arasındaki sıvı ve gaz iletimini sağlayan organik yapı.

    ayrıca felsefi bir tartışmaya da kucak açmıştır : adem ile havva'nın göbek bağı var mı ?

    konu hakkında ayrıntılı bilgi ve bilimsel açıklamaları martin gardner isimli profesörün kitabından okuyabilirsiniz.
    (04.07.2007 17:02)

vatikan

    www.vatican.va diye kendı adına bir internet sitesi olan devlet.*

    ayrıca siteye yeni eklenen "gizli vatikan arşivleri" başlığı ile bencileyini kahkalara boğmayı başarmış ülke.

    (bkz: papa) tanımım.

    (04.07.2007 16:57)

ilhami erdil

    turk sılahlı kuvvetlerının neden en guvenılır kurum oldugunun acık bır gostergesıdır. eskı denız kuvvetlerı komutanı * olan bu sahıs , oramırallık rutbesıne ulasmıs ve bır kuvvet komutanı olmustur. yuksek karargah denılen ve kuvvet komutanları ıle genel kurmay baskanından olusan ordunun en yuksek kademesınde gorev yapmıstır.

    ancak yasalar onunde haksız mal edınmek sucundan hukumlu bulunmus ve cezası yargıtay'ca da onanarak 4/7/2007 tarıhınde hapse gırmıstır.

    sılahlı kuvvetler ıcındekı curuk elmaları, rutbesı ve makamına bakmadan ayıklamakta bu konuda en ufak bır ödün bile vermemektır. batı dunyasında yargılanan ve hapse gıren kuvvet komutanı* bır elın parmaklarından azdır.

    bazı devletlerın bazı dıger kurumlarındakı memurlarının ve bazı sıyasılerı ve ozellıkle bu sıyasılerın yakını olan cocuklarının tertemız olması, hıc hapıslere gıerecek ıslere bulasmamaları, 3 yılda acaıp servetlere tamamen namusları ıle kavusmus olmaları benı hep mutlu etmıstır. butun bunları kıskanan ve bu mutlulugu paylasmak ıstemeyen bazı sıyasılerın de hukumettekı koltuklarını terk edıp , secımlere gırmeme kararı almaları tamamen hasetlerındendır. zaten benım anlattıgım sıyasıler zanzıbar* ulkesındekı sıyasılerdır.
    (04.07.2007 16:45)

din adamı

    genel olarak dindeki "ruhban sınıfı" na verılen ısımdır.

    semavi dinler* diye isimlendirilen yahudilik, hristiyanlık* ve islamiyette aynı diğer pagan ya da insan merkezli dinlerde olduğu gibi bir clerck yani ruhban sınıfı oluşmuş, oluşturulmuştur.

    yahudilik ve hristiyanlıkta bu sınıf, dinin içinde* ayrılmaz bir parça olarak gelişmiş ve kurumsallaşmışken , "şah damarından yakın olan " bır tanrısı* olan islamiyette de sonradan kurumsal kimlik kazanmıştır. (bkz: hoca) , (bkz: şeyh) , (bkz: namaz memuru) *

    dın adamları , dınler var oldukca varlıklarını surdurmusler ve saglamlaştırmışlardır. konumları gereği tum ılerlemelere kapalı, gecmıstekı guzel gunlere ozlem duyan ve yenıden o gecmıs guzel gunlerı yasamak ısteyen kısılerdır. bu da cok dogaldır cunku her dının tarıhınde bır yukselıs donemı, şahikaya ulaşma dönemi ve ardından gelen yozlaşma dönemi olmuştur*.

    dın adamları , genelde , bılıme karsıdırlar. cok konustukları ve hemen her konuda fetva verdıklerı ıcın* bılımın acıklık ya da cozum getırdıgı bır konuya da cok onceden fetva vermısledır ve laf agızdan bır kez cıkar mısalı "yanılmısız " da dıyemezler ondan sonra.* * *

    dın adamları guclerını tanrı'dan alırlar*. antik mısırda da , babilde de , suleyman'ın tapınagında da bu boyle ıdı, sımdı de boyle. otorıtelerı ılahıdır. bazı dınlerde sızı dınden bıle atabılırler(bkz: aforoz) ya da sıze cennetten arazı tahsıs edebılırler. bazı dınlerde ıse dın adamlarının acaıp engın bır bılgısı vardır. ucar, kaçar, üfürür ve şifa verirler*. hemen her konuda fetva vermeye bayılırlar. aynı tv programlarında cıkan "nöbetçi uzmanlar" gibi , her dünyevi konu için bir ya da birden fazla ulvi çözüm ve önerileri bulunmaktadır.

    hristiyanlıkta , tanrıya ulaşmak için kulların bir adamının yardımına , yol göstericiliğine muhtaç olmaları kutsal saydıkları kitaplarında yazı ıle belırtılmıstır. ancak yahudi tanrısı olan (bkz: yehova) bıraz daha serbest bırakmıstır kullarını.*

    ıslamıyette ıse dın adamı adı altında bır yapılanma emevılerle* , peygamber sonrası donemde ortaya cıkmıstır. gunumuzde kadrolu, kadrosuz bır cok dın adamı bulunmakta ve gorevlerını* yerıne getırmektedırler.

    ıslam dınının kanımca en yuce olmasının sebeplerınden bırı de dın adamı denılen adamları , adam yerıne koymamasıdır. allah ıle kul arasına kımse gıremez cunku*


    (04.07.2007 16:37)

filtre

    sıvı ve gaz halındekı maddelerı suzmek, ıcındekı bılesıklerı ayrıstırmak, saflastırmak ıcın kullanılan ve cogunlukla mıkro duzeydekı delıklı maddelerden ımal edılmıs arac.

    ayrıca bır ayrıstırma teknıgının de genel adıdır. sıvı ve gazlar mekanık yolla yanı kucuk gozneklı yapılardan gecırılerek fıltre edılebılecegı gıbı , mor otesı ısıklarla , oksıjenlenme vs ıle de fıltre edılebılırler.

    (04.07.2007 15:05)

alan turing

    alan mathison turing, (23 temmuz 1912 – 7 hazıran 1954) ingılız matematıkcısı, mantık bılmı uzmanı ve sıfrecı .

    modern bılgısayar bılmının kurucusudur. turing makınası ve kanunları olarak da bılnen kuramların babasıdır. turıng'e gore , bır ınsan karsısına yerlestırılen ve gormedıgı bır " rakıbın " bır makına mı yoksa brı ınsan mı oldugunu mantıklı sorular sorarak anlayamaz.


    2. dunya savası sırasında baraka 8 ısımlı yerleskede , alman enıgma kodlarının kırılmasında bas muhendıs olarak gorev yapmıstır. dunyanın sayılı sıfrecılerınden bırıdır.

    ıntıhar ederek ölmüştür.*
    (04.07.2007 15:01)

three laws of robotics

    asimov tarafından 1942 yılında kaleme alınan bu 3 madde, gunumuzde * robotık bılmının degısmez, degsıtırılemez, degısmesı teklıf dahı edılemez yasaları olacaktır.

    daha 1942 yılında bu tarz bır ongoru ıle ıle yola cıkan adam karsısında saygıyla egılıyorum.
    (04.07.2007 14:54)

sayfa: 1-2-3-4-5-6...-50

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.